Wzgórze Wiatru w Siedlcu

wzgórze wiatru
Spacer przez park to skrócona, wielowymiarowa podróż w czasie, prowadząca prz trzy etapy rozwoju cywilizacyjnego – dziką przyrodę, obszary upraw (sad) i osadnictwo. Początkowo był naturalny las, który z czasem człowiek zaczął wycinać i oswajać, aby uzyskać powierzchnię pod uprawy – sad, aż w końcu w miejscu przyrody pojawia się osada. Spacer kończymy w punkcie widokowym.

Centralny punkt parku zajmuje „Wzgórze Wiatru” nawiązujące do kamieniołomów. Na jego szczycie zainstalowano cztery wiatraki. W okresie zimowym wzgórze zyskuje rangę górki saneczkowej. Nieopodal zlokalizowano drewniany podest – scenę umożliwiającą organizację mniejszych i większych wydarzeń kulturalnych czy po prostu wygodne miejsce do leżenia i zabawy. Scena zintegrowana została przestrzennie z budynkiem świetlicy i biblioteki. Na zachód od wzgórza znalazła się przestrzeń ogrodu sensorycznego z roślinami wyróżniającymi się zapachem, wyglądem czy teksturą liści.

Prosty, ostrokreślny układ ścieżek i elementów małej architektury zestawiony został z miękkimi i naturalnie kształtowanymi liniami nasadzeń zieleni. Ten kontrast podkreśla udział człowieka w kształtowaniu otaczającej go przestrzeni. Użytkownik może zadecydować , która przestrzeń jest dla niego najprzyjemniejsza. Jedni wybiorą łąkę, inni sad, a pozostali pójdą do „lasu”.

„Osada” zlokalizowana została na otwartej przestrzeni trawnika i dopełniona posadzonymi w rozproszeniu drzewami. Inspiracją do formy pawilonów stało się drewniane budownictwo szkieletowe. Konstrukcja ta sprawia, że obiekty są ekologiczne, a sama ich forma mocno ażurowa.

Park służy przede wszystkim do rekreacji i odpoczynku, zarówno aktywnego (boiska do gry w badmintona, boisko do piłki nożnej, górka saneczkowa), ale także biernego (przestrzeń z hamakami). To także przestrzeń integrująca mieszkańców (świetlica, scena, labirynt). W przestrzeni parku nie zapomniano także o najmłodszych użytkownikach parku, czyli dzieciach. Istniejący plac zabaw zyskał motyw przewodni i został poprawiony pod względem funkcjonalnym. Służy przede wszystkim rekreacji.

Projekt wykonany na zlecenie WSPÓLNIE – Fundacja LafargeHolcim.