Taras żłobkowy w Sosnowcu

Przestrzeń została podzielona na dwie główne części. Pierwsza znajduje się blisko drzwi wewnętrznych i jest to strefa zabaw twórczych. Na barierce zamontowane są płyty pomalowane farbą tablicową. Mogą służyć do malowania kredą, ale system uchwytów oraz lekkie pochylenie płyt pozwala na wykorzystanie ich również do malowania na papierze lub na folii. W pobliżu stoi stół z otworami na dwie miski. Można w nich umieścić wodę, piasek, kasztany, masę solną lub inne materiały do zabaw sensorycznych. Miski można łatwo wyjąć i postawić na podłodze (dla dzieci młodszych) lub w celu wylania wody, umycia. Nad stołem, na murze umieszczone są haczyki na proste przybory kuchenne i inne zabawki wykorzystywane w tym miejscu.
Druga część to konstrukcja złożona z podestu podniesionego na wysokość 40 cm, tunelu z pochylnią, „konikiem” i schodkami. Wszystkie te elementy połączone są drewnianą podłogą i stanowią wizualną całość.