Plac zabaw w Żywcu

Kabaty w Żywcu

Wstępna koncepcja placu zabaw stanowi ilustrację efektów warsztatów, które przeprowadziliśmy z mieszkańcami osiedla społecznego Kabaty w Żywcu. Zgodnie z sugestiami uczestników warsztatów plac zabaw podzieliliśmy na strefę dla młodszych dzieci (plac zabaw) oraz młodzieży (przestrzeń do biegania, miejsca spotkań). Obie te strefy łączy drewniany podest, będący rodzajem łącznika. Drugim elementem łączącym jest wiklinowy płot. Zaczyna się przy placu zabaw, a następnie „wije się” nad kanałem i płynie przechodzi w strefę dla młodzieży. Ponadto, pomiędzy jedną i drugą strefą, wyznaczyliśmy przestrzeń wolną. Może być wykorzystywana do działań tymczasowych (warsztaty, kino letnie, basen latem, lodowisko zimą).

Plac zabaw zawiera zarówno elementy tradycyjne – huśtawka, tor przeszkód, platforma na sprężynach lub tzw. orle gniazdo, jak również mniej typowe – drewniany podest, żagiel. Całość spina sieć z lin rozciągniętych między sześcioma wysokimi słupami. Ta „pajęczyna” tworzy optyczne zadaszenie całego placu zabaw, które wraz z częściowym ogrodzeniem z wikliny tworzy „wnętrze”, odrębny świat. Liny mogą być również wykorzystane do umieszczenia lampek solarnych, które nocą będą wyglądać jak gwiazdy.