Plac zabaw w Sieborowicach

Odwiedzając miejsce, w którym miał powstać plac zabaw w Sieborowicach, mieliśmy jedną obawę. Czy uda nam się stworzyć miejsce atrakcyjne dla wszystkich grup wiekowych i jednocześnie nie zniszczyć zastanego krajobrazu. Urzekł nas widok, o jaki trudno w Małopolsce – pola, drzewa i strumień. Bez zabudowań, anten, kominów. W swojej propozycji odnieśliśmy się więc do wiejskiego krajobrazu. Pojawiają się tam zarówno różnokolorowe pasy, nawiązujące do pól uprawnych, jak i nieodłącznie towarzyszące wiejskim krajobrazom „budynki” – gospodarstwo, remiza strażacka i kaplica. We wszystkie te elementy wplecione zostały urządzenia do zabawy. Jest nawet sad plebański z ławką proboszcza i betonowe kręgi nawiązujące do bali słomy. Jednym z ważniejszych elementów tego placu zabaw jest roślinność, głównie w „pasach śródpolnych”, które nie tylko wyznaczają granice działki, ale też częściowo maskują plac zabaw, z powodów opisanych na początku. W tym projekcie po raz pierwszy współpracowaliśmy z Joanną Zając, która od tej pory została naszą specjalistką od doboru roślin.