#016 Dom Kultury INSPIRO

Nazwa projektu Dom Kultury INSPIRO w Podłężu
Autorzy: Eliza Biała, Piotr Baszyński | [winkle]
Kategoria: architektura wnętrz
Lokalizacja: Podłęże 160, 32-003 Podłęże, gmina Niepołomice
Rok powstania: 2014
Koszt: 750 000 pln
Zdjęcia: Maga Baryła

POCZĄTKI
Dom Kultury INSPIRO nie jest typowym polskim domem kultury. W niewielkim, liczącym ok. 2000 mieszkańców Podłężu, Beata Kwiecińska i Maciej Dąbrowski prowadzą Stowarzyszenie INSPIRO. W 2009 wzięli pod opiekę zaniedbany dom kultury w Podłężu, stając się prawdopodobnie pierwszą organizacją pozarządową w Polsce, która prowadzi placówkę tego typu. Od tego czasu, dzięki ich działalności, popularność domu kultury w Podłężu wzrosła do tego stopnia, że co tydzień przewija się przez niego 400 osób, a dzieci na zajęcia są dowożone nawet z oddalonego o 16 km Krakowa. Oferta zajęć w INSPIRO nie ogranicza się do banalnej rytmiki i plastyki, lecz oferuje m.in. warsztaty architektoniczne, warsztaty budowy i programowania robotów, zajęcia z matematyki, przyrody i fizyki, i wiele innych. Zajęcia adresowane są nie tylko do dzieci, ale także dorosłych czy seniorów. W życie DK INSPIRO bardzo mocno angażują się także rodzice dzieci. Nie ograniczają się oni do przywożenia swoich pociech, ale bardzo często udzielają pomocy przy organizacji zajęć czy drobnych remontach. W ten sposób DK INSPIRO stał się zalążkiem dla powstania lokalnej społeczności, która oddolnie inicjuje różne wydarzenia kulturalne w gminie Niepołomice.
Problemem INSPIRO była jego siedziba. Zajmuje połowę parteru budynku przedszkola. Niestety wnętrza tego pochodzącego z lat 70-tych budynku znajdowały się w bardzo złym stanie. Stąd pojawił się pomysł przeprowadzenia konkursu architektonicznego „Podziel Kwadrat”, który pozwoliłby uzyskać kilka propozycji remontu wnętrz. W przyszłości, propozycje te miały pomóc w przekonaniu gminy do wygospodarowania środków na remont. INSPIRO nie chciało organizować konkursu, w którym musiałby oceniać prace stworzone przez anonimowych architektów, którzy nawet nie mieli okazji zapoznać się z charakterem działalności tego domu kultury i skupionej wokół niego lokalnej społeczności. Stąd pomysł zorganizowania weekendowych warsztatów z udziałem dzieci i rodziców, na które zaproszono także biorących udział w konkursie architektów – między innymi nas. Podczas warsztatów architekci mogli dowiedzieć się z pierwszej ręki, jakie konkretnie oczekiwania wobec nowych projektów siedziby mają osoby na co dzień korzystające i tworzące DK INSPIRO.
Praca konkursowa „W gaju inspiracji” przygotowana przez nasz zespół została nagrodzona i wybrana do realizacji.

PRZEBIEG
Pomiędzy projektem koncepcyjnym, a budowlano-wykonawczym minęły dwa lata, w czasie których rodzaj prowadzonych zajęć uległ zmianie, co wymagało dostosowania projektu. Ciągłe nanoszenie zmian i „tworzenie się” projektu można uznać za charakterystyczną cechę całego przedsięwzięcia. Współpraca z INSPIRO była nieustanną burzą mózgów prowadzącą nas do licznych pomysłów i rozwiązań, które pozwolą nam uczynić przestrzeń jeszcze bardziej wielofunkcyjną i dająca możliwość organizowania nawet najbardziej szalonych zajęć. Dzięki tym rozmowom w projekcie znalazło się wiele rozwiązań nietypowych dla przestrzeni dla dzieci np. haczyki na suficie do tworzenia sal-namiotów i organizacji wystaw.
Wykonawca prac budowlanych został wyłoniony w procedurze przetargowej, która z różnych powodów bardzo rozciągnęła się w czasie. W efekcie w momencie zakupu wyposażenia okazywało się, że minęło pół roku i wyspecyfikowane przez nas sprzęty zostały wycofane ze sprzedaży, a rynek produktów w naszym pułapie cenowym był bardzo ograniczony. Jedne zmiany pociągały kolejne, więc aż do momentu otwarcia musieliśmy trzymać rękę na pulsie.

CHWALIMY SIĘ
Tworząc projekt mieliśmy dwa główne cele: w jak najbardziej efektywny sposób wykorzystać część budynku przeznaczoną na dom kultury oraz stworzyć przestrzeń, która będzie charakterystyczna – będzie opowiadać historię.
Staraliśmy się, aby zaproponowane rozwiązania przybliżały każdorazowo nas do jednego, jak i drugiego celu co poskutkowało zestawem nietypowych rozwiązań meblarsko-budowlanych. Okna połaciowe oraz obniżenie sufitu toalet i sali zajęciowej w formie skosów, pozwoliło z jednej strony uzyskać „małe domki”, a z drugiej doświetlić dużą salę zajęciową światłem dziennym. Meblościanka wydzieliła trakt komunikacyjny i stworzyła przestrzeń magazynową, jak również i las (kurtek na wieszakach) z kryjącym się w nim jeleniem z Puszczy Niepołomickiej.

TRUDNE PYTANIA
Projekt mógł powstać w takim kształcie jedynie dzięki ścisłej współpracy i dużemu zaangażowaniu wszystkich stron: użytkowników, Stowarzyszenia INSPIRO, Referatu Inwestycji UMiG Niepołomice oraz projektantów.
Konkurs wraz z warsztatami partycypacyjnymi zorganizowało Stowarzyszenie INSPIRO przy wsparciu Urząd Miasta i Gminy Niepołomice. Dzięki tym działaniom projekt uzyskał dofinansowanie z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, pozostałe pieniądze zapewniła Urząd Miasta i Gminy Niepołomice.

4. CLOAROOM_INSPIRO
7. BALLET ROOM_INSPIRO
9. PARTITION WALL_INSPIRO
8. STAGE_INSPIRO
20. RAMPA NA SCENE
10. NORTHERN HALL_INSPIRO
19. DETAILS - DEER-HANGER_INSPIRO
11. TOILET_INSPIRO

[winkle]
Grupa projektowa [winkle] została założona w 2013 roku przez Elizę Białą i Piotra Baszyńskiego. W 2015 do zespołu dołączyła Maga Baryła.
W naszej pracowni szczególne miejsce zajmują tematy modernizacji wnętrz oraz architektury. W każdej przestrzeni szukamy ukrytego w niej potencjału, aby przekuć go w skrojony na miarę projekt. Tworzenie miejsc, które budzą uśmiech na twarzy użytkownika jest naszym nadrzędnym celem.
piotr_b_eliza_b